Spouwmuurisolatie Prijsopgaven

Vergelijk Meerdere Spouwmuurisolatie Offertes

Ontvang direct gratis, snel en vrijblijvend 5 offertes in uw e-mail

Waarom Spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie installeren

Als een huis  spouwmuren heeft blijkt het aanbrengen van spouwmuurisolatie een van de meest kosteneffectieve isolatiewijzen zijn om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren en de kosten voor energieverbruik omlaag te krijgen. Spouwmuurisolatie is simpel gezegd een efficiënte vorm van het isoleren van muren.

De meeste huizen en andere gebouwen die in de afgelopen 100 jaar zijn neergezet, werden geconstrueerd met twee losstaande muren, waardoor er een kleine ruimte – een holte – tussen bestaat.

De spouw is er om te voorkomen dat vocht zoals regenwater via de buitenmuur naar de binnenkant van het pand kan dringen.

Niet gevulde holtes laten helaas wel kostbare warmte ontsnappen en kunnen  verantwoordelijk zijn voor tot 33% van alle warmte die uit een huis verloren gaat.

Niet enkel met het gevolg dat uw pand niet zo gezellig is als het zou kunnen zijn, maar het betekent ook dat u waarschijnlijk veel aan de verwarming besteedt.

spouwmuurisolatie offerte

Als u een in aanmerking komend voordeel ontvangt, zijn er  vaak verschillende gratis subsidies voor spouwmuurisolatie aan te vragen om zo de (volledige) investering van de professionele plaatsing van spouwmuurisolatie te betalen. Daar zijn wel richtlijnen voor. Het betreffende onroerend goed moet bijvoorbeeld in priveeigendom zijn en als woning worden verhuurd en bewoond op het moment van  onderzoek dat uitgevoerd zal moeten worden.

De subsidie ​​maakt deel uit van een regeling die ook wel bekend is als de Energiebedrijven Verplichting (ECO) die oorspronkelijk onderdeel uitmaakte van de Green Deal Energie-efficiëntie van de overheid.

Zeker nu de energiekosten blijven stijgen is kiezen voor spouwmuurisolatie een van de beste manieren om uw kosten voor de verwarming van uw pand te verlagen.

Via ongeïsoleerde spouwmuren kan tot 35% van de warmte in een woning ontsnappen. Spouwisolatie bespaart een huishouden doorgaans 400 euro op jaarbasis. 

Is elke woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie Prijzen, Advies en Offertes

De meeste gebouwen die tussen 1924 en 1982 zijn gebouwd hebben veelal een ’spouw’ tussen de twee losstaande lagen baksteen. Of tussen baksteen en blok die niet met muurisolatie werd opgevuld toen het pand in die jaren werd gebouwd. Spouwmuurisolatie is de ideale vorm van energiebesparing als u de muren van uw huis wilt  isoleren.

Sinds 1982 veranderden de voorschriften voor bouwen en vereiste isolatie in de holte op het moment van bouwen.
In de jaren vóór 1924 werden huizen en andere gebouwen normaal gesproken zonder een ’spouw’ gebouwd, waardoor deze vorm van muur-isolatie niet mogelijk is.

In het geval van een aantal panden die na 1982 zijn gebouwd werd geen holte-isolatie aanwezig en in de meeste gevallen kunt u geholpen worden met een subsidie, mits deze voor 2005 is gebouwd.

De meeste installateurs gebruiken een vorm van holte-isolatie, gemaakt van veelal een versnipperde minerale wol (glasvezel) of anders polystyreenkorrels, die de ontsnappende warmte uit muren tot 35% moeten kunnen reduceren.

Spouwmuurisolatie moet professioneel uitgevoerd worden

Indien professioneel geplaatst, is deze muurisolatie een perfecte manier om de kosten voor energieverbruik te reduceren. Dit soort isolatie vermindert ​​de beweging van warmte door de buitenmuur en daardoor blijft ieder huis of andere soort gebouw langer opgewarmd als iemand de centrale verwarming aan- en weer uitzet. Wat betekent dat u minder energie verbruikt om uw huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Hierdoor is de overheid van oudsher gemotiveerd om de maatregel aan te moedigen. Buiten het plaatsen van zolderisolatietechnieken is spouwmuurisolatie de meest rendabele energiebesparende oplossing.

Waarom zou u spouwmuurisolatie verwijderen?

In de jaren tachtig bepaalde bouwvoorschriften dat bij  de bouw van gebouwen isolatie moest worden geplaatst. Zodra deze regelgeving actief werd, werd duidelijk dat er een groot aantal (veelal iets oudere) panden en gebouwen waren die ook profijt konden hebben bij dit type isolatie; maar helaas, de enige manier om toentertijd de isolatie in de spouw te installeren nadat het pand al was gebouwd, was door het te injecteren.

Omdat de isolatiematerialen toentertijd goedkoop waren en het proces van installatie relatief eenvoudig was, heeft de regering de isolatie echt aangewakkerd. Duizenden kleine en grote installatiebedrijven kwamen op, in de wetenschap dat ze de muurisolatie bij mensen in huis konden installeren en daarvoor goed betaald konden worden voor het werk.

 1. Het gebruikte isolatiemateriaal was  helaas ongeschikt, zoals bijvoorbeeld Ureum-formaldehyde. De problemen met dit soort isolatieproduct waren tweeledig: ten eerste breekt het af, waardoor (kankerverwekkende) formaldehyde in huis  vrijkomt. Ten tweede blijkt dit soort muurisolatie bij het afbreken in de muur naar beneden te vallen, waardoor hogere muren niet meer profiteren van de isolatie.
 2. Toen spouwmuren voor het eerst werden ingezet (in de jaren dertig van de vorige eeuw), was het enige doel van de spouw om te voorkomen dat vocht van buitenaf naar binnen door de muur stroomde, waardoor er vocht in de woning zou  ontstaan. Daarom waren de vroege holtes dun. Spouwmuurisolatie kon  daardoor ’bruggen’ creëeren tussen de twee baksteen muren, waardoor water alsnog van de ene naar de andere muur kon komen en vocht in het huis kon ontstaan.
 3. De isolatie werd verkeerd geïnstalleerd. Wanneer de installateur de spouwmuurisolatie in de ruimte tussen de twee baksteenhuiden aanbrengt, dient de muur op verschillende plaatsen geboord te worden om een ​​gelijkmatige verdeling van de isolatie mogelijk te maken. Als de afstanden tussen de geboorde gaten te groot waren, zou de isolatie niet voldoen, wat leidt tot koude plekken in de muur.
 4. Een vierde bekend probleem was het ’doorsnijden’ van de hoeken. Omdat de installateurs per m2 muur worden betaald, wilden ze de klussen in zo kort mogelijke tijd uitvoeren. Wanneer kralen als isolatie in de spouwmuur worden geïnjecteerd, worden ze geïnjecteerd met een uPVC-lijm die de kralen aan elkaar verbindt. Het probleem is hierbij dat dit goed doen – de lijm met de kralen injecteren – circa 3 maal langer duurt dan het installeren van enkel de kralen. Sommige spouwmuurisolatie installateurs zouden niet de moeite nemen, omdat ze de winst wilden maximaliseren door meerdere taken op dezelfde dag uit te voeren. Dit leidde vaak tot ‘bezinken’ van  de kralen in de bodem van de spouw, waardoor er geen goede isolerende werking was op bovenin de muur.
 5. Tot aan de ontwikkeling van nieuwe technieken was spouwmuurisolatie niet zomaar geschikt voor elk pand. Als een muur als voorbeeld gevoelig is voor slagregen, is de spouw vooral noodzakelijk om te voorkomen dat er vocht in de woning komt. Maar als deze wanden achteraf worden voorzien van ouderwetse  spouwmuurisolatie, kan dit al snel leiden tot problemen met vocht.
 6. Een ander voorbeeld van een muur die niet geschikt is, is wanneer er in gebouwen met houtskeletbouw-eigenschappen spouwmuurisolatie is aangebracht. Bij dit soort muren kan nooit spouwmuurisolatie worden geïnstalleerd. Het kan helaas zo zijn dat een ongetrainde of onbetrouwbare spouwmuurisolatie installateur zich toch heeft geïnstalleerd om betaald te krijgen voor de klus.
 7. De laatste reden is wanneer iemand zojuist een woning of ander soort gebouw heeft aangeschaft dat eerder van spouwmuurisolatie was voorzien. In uitzonderlijke gevallen veroorzaakt de oude isolatie allergieën bij de nieuwe huiseigenaar en moet de  spouwmuurisolatie vervangen worden, ondanks de positieve energiebesparing door de oude aangebrachte spouwmuurisolatie.

Vergelijk Meerdere Spouwmuurisolatie Offertes

Benieuwd naar de prijzen? Vul de gegevens in en ontvang meerdere offertes. U kunt dan per aanbieder de kosten zien van het isoleren door middel van spouwmuurisolatie.

In sommige gevallen is spouwmuurisolatie gewoon niet het antwoord – het goede nieuws is dat het kan worden verholpen, het slechte nieuws is dat er kosten aan verbonden zijn.

Spouwmuurisolatie kosten spelen hier natuurlijk een grote rol. Op basis van die investering kunt u bepalen in hoeveel tijd u het bedrag heeft terugverdiend. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals:

 1. Soort woning;
 2. Het aantal vierkante meters;
 3. Spouwmuur vervuiling;
 4. Materiaalkeuze;

Uitzondering op deze kosten voor Spouwmuurisolatie zijn specifieke kosten zoals voor het gebruik van een hoogwerker of rolsteiger voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Op basis van type woning en een gemiddeld aantal vierkante meters kunnen we een goede richtlijn geven wat betreft de spouwmuurisolatie kosten.

Veelgestelde Spouwmuurisolatie Vragen

De meeste gebouwen die tussen 1924 en 1982 zijn gebouwd hebben veelal een ’spouw’ tussen de twee losstaande lagen baksteen. Of tussen baksteen en blok die niet met muurisolatie werd opgevuld toen het pand in die jaren werd gebouwd. Spouwmuurisolatie is de ideale vorm van energiebesparing als u de muren van uw huis wilt  isoleren.

Het is afhankelijk van het gekozen materiaal en  o.a. de boordiameter wat de kosten van spouwmuurisolatie per m2 zijn.

De volledige kosten van spouwisolatie worden bepaald door een starttarief en een prijs per m2.

Het starttarief van spouwmuurisolatie varieert globaal van €750,- tot €975,-. De m2 prijs van spouwisolatie varieert tussen €13,75 en €20.

Geef in de offerteaanvraag informatie over uw huis onze isolatie specialisten zullen u dan vertellen wat mogelijk is.

Via ongeïsoleerde spouwmuren kan tot 35% van de warmte in een woning ontsnappen. Spouwisolatie bespaart een huishouden doorgaans 400 euro op jaarbasis.