Spouwmuurisolatie Prijsopgave

Vergelijk Meerdere Spouwmuurisolatie Offertes

Krijg direct gratis, vlot en zonder verplichtingen 5 offertes in uw email

Waarom Spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zetten

Als een huis  spouwmuren heeft kan het aanbrengen van spouwmuurisolatie een van de meest efficiënte manieren zijn om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren en zo de energiekosten omlaag te brengen. Dit is simpel gezegd een effectieve vorm van muren isoleren.

Het leeuwendeel van huizen en andere gebouwen die in de afgelopen 100 jaren zijn gebouwd, zijn ontworpen met twee losstaande muren, met als gevolg dat er een kleine ruimte – een holte – tussen bestaat.

Deze ‘spouw’ is er primair voor om te voorkomen dat vocht door de buitenmuur naar binnen kan dringen.

Niet gevulde holtes hebben wel een nadeel, ze laten jammer genoeg wel kostbare warmte ontsnappen en kunnen  verantwoordelijk zijn voor ruim 33% van alle warmte die uit een huis of ander soort gebouw verloren gaat.

Dat betekent niet alleen dat uw pand niet zo gezellig is als het zou kunnen zijn, maar het betekent ook dat u waarschijnlijk teveel aan opwarming moet besteden.

spouwmuurisolatie offerte

Als u een in aanmerking komend voordeel ontvangt, zijn er  soms verschillende gratis subsidies voor spouwmuurisolatie beschikbaar om zo de (volledige) investering van de professionele plaatsing van spouwmuurisolatie te voldoen. Het onroerend goed moet in privébezit zijn of als woning worden verhuurd en bewoond zijn op het moment van  het onderzoek.

De subsidie ​​maakt deel uit van een regeling die ook wel bekend is als de Energiebedrijven Verplichting (ECO) die initieel onderdeel uitmaakte van de Green Deal Energie-efficiëntie van de overheid.

Nu de energiekosten stijgen is kiezen voor spouwmuurisolatie een van de beste manieren om uw kosten voor de verwarming van uw huis of ander gebouw te verlagen.

Via ongeïsoleerde spouwmuren kan tot maar liefst 35% van de warmte in een woning ontsnappen. Spouwisolatie bespaart een gemiddeld huishouden doorgaans 400 euro op jaarbasis. 

Is iedere woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie Prijzen, Advies en Offertes

In principe wel, de meeste panden gebouwd tussen de jaren 1924 en 1982 hebben veelal een spouw tussen de twee losstaande lagen baksteen. Of tussen baksteen en blok die nog niet met spouwmuurisolatie werd gevuld toen het pand in die jaren werd gebouwd. Spouwmuurisolatie is de ideale vorm van energiebesparing als u de muren van uw huis of ander soort gebouw wilt  isoleren.

Na 1982 veranderden de standaard voorschriften voor bouwen en vereiste isolatie in de holte op het moment van bouwen.
In de jaren vóór 1924 werden alle panden doorgaans nog zonder een spouw gebouwd, waardoor deze vorm van spouwmuurisolatie onmogelijk is.

In het geval van een aantal gebouwen die na 1982 zijn gebouwd werd geen holte-isolatie aangebracht en in de meeste gevallen kunt u geholpen worden met een subsidie, mits deze voor 2005 is gebouwd.

De meeste spouwmuur isolatie installateurs gebruiken holte-isolatie, bestaande uit veelal een versnipperde minerale wol (glasvezel) of bijvoorbeeld polystyreenkorrels, die de hoeveelheid warmte die uit de muren ontsnapt tot wel 35% moeten kunnen reduceren.

Spouwmuurisolatie moet professioneel uitgevoerd worden

Mits op de juiste wijze aangebracht, is deze muurisolatie een ideale manier om de kosten voor energieverbruik te reduceren. Deze muurisolatie vermindert ​​de beweging van warmte over de buitenmuur en daarom blijft uw huis of andere soort gebouw langer warm wanneer u de centrale verwarming aanzet. Met als gevolg dat u minder energie verbruikt om uw huis op temperatuur te houden.

Om deze reden is de overheid van oudsher gemotiveerd om spouwmuurisolatie aan te moedigen. Naast zolderisolatietechnieken is spouwmuurisolatie de meest effectieve oplossing om energiekosten te besparen.

Waarom zou u spouwmuurisolatie verwijderen?

In de periode 1980-1990 bepaalde bouwvoorschriften dat bij  de nieuwbouw isolatie moest worden geplaatst. Zodra deze regelgeving werd ingevoerd, werd al snel duidelijk dat er een groot aantal (veelal iets oudere) panden was die ook baat konden hebben bij dit type muurisolatie; echter de enige manier om toentertijd de isolatie in de spouw te installeren nadat het pand al was gebouwd, was door het te injecteren.

Omdat de materialen goedkoop waren alsmede dat het proces van installatie relatief eenvoudig was, heeft de regering de maatregel om te isoleren echt bevorderd. Duizenden kleine installatiebedrijven kwamen op, in de wetenschap dat ze de spouwmuurisolatie bij mensen in huis konden aanbrengen en daarvoor goed betaald konden worden voor het werk.

 1. Maar… Het gebruikte isolatiemateriaal was  ongeschikt – bijv. Ureum-formaldehyde. De problemen met dit soort isolatieproduct bleken tweeledig: op de eerste plaats breekt het af, waardoor formaldehyde in huis  vrijkomt. Ten tweede valt de spouwmuurisolatie bij het afbreken in de spouw naar beneden, waardoor hogere muren niet meer profiteren van de isolatie.
 2. In de periode dat spouwmuren voor het eerst werden gebruikt in de dertiger jaren van de vorige eeuw, was het enige doel van de spouw om te voorkomen dat vocht van buiten naar binnen door de muur stroomde, waardoor er vocht in de woning zou  kunnen ontstaan. Daarom waren de vroege holtes ’dun’. Isolatie kon  daardoor ’bruggen’ veroorzaken tussen de twee baksteen muren, waardoor water alsnog van de ene naar de andere muur kon oversteken en vocht in het huis kon ontstaan.
 3. De isolatie werd op de verkeerde wijze geïnstalleerd. Zodra de spouwmuurinstallateur de spouwmuurisolatie in de ruimte tussen de twee baksteenhuiden plaatst, dient de muur op verschillende plaatsen geboord te worden om een ​​gelijkmatige verdeling van de isolatie mogelijk te maken. Als de afstanden tussen de geboorde gaten niet correct waren, zou de spouwmuurisolatie niet voldoen, met ‘koude plekken’ in de muur tot gevolg.
 4. Een vierde veelvoorkomend probleem was het ’doorsnijden’ van de hoeken. Omdat de isolatie installateurs per vierkante meter muur worden betaald, hadden ze er belang bij de klussen in zo kort mogelijke tijd afronden. Wanneer kralen in de spouwmuur worden geplaatst, worden ze geïnjecteerd met een uPVC-lijm die alle kralen aan elkaar verbindt. Het probleem is dat dit goed doen – de lijm met de kralen injecteren – zo’n 3 maal langer duurt dan het eenvoudigweg installeren van de kralen alleen. De slechtere installateurs bleken die moeite niet te nemen, omdat ze meer wilden verdienen door sneller klaar te zijn. Dit leidde vaak tot ‘bezinken’ van  de kralen in de bodem van de spouw, waardoor er geen echte isolerende werking was op bovenin de muur.
 5. Tot aan de ontwikkeling van nieuwe technieken bleek spouwmuurisolatie niet zomaar geschikt voor ieder soort gebouw. Als een muur bijvoorbeeld gevoelig is voor slagregen, is de spouw noodzakelijk om te voorkomen dat er vocht in de woning komt. Maar als dit soort wanden achteraf worden voorzien van ouderwetse  soorten spouwmuurisolatie, kan dit al snel leiden tot problemen met vocht.
 6. Een ander soort muur die ongeschikt is, is wanneer er in panden met houtskeletbouw-eigenschappen spouwmuurisolatie aangebracht wordt. Bij deze eigenschappen kan nooit dit soort muurisolatie worden geïnstalleerd. Het kan helaas zo zijn dat een minder professionele of (erger nog) onbetrouwbare installateur zich toch heeft geïnstalleerd om betaald te krijgen voor het project.
 7. Als laatste reden is omdat iemand zojuist een woning of ander soort gebouw heeft gekocht dat eerder van spouwmuurisolatie was voorzien. In sommige gevallen veroorzaakt de oude isolatie allergieën bij de nieuwe (huis)eigenaar en moet de  spouwmuurisolatie vervangen worden, ondanks de positieve energiebesparing door de oude aangebrachte spouwmuurisolatie.

Vergelijk Meerdere Spouwmuurisolatie Prijsopgaven

Benieuwd naar de prijzen? Vul de gegevens in en ontvang meerdere offertes. U kunt dan per aanbieder de kosten zien van het isoleren door middel van spouwmuurisolatie.

In sommige gevallen is spouwmuurisolatie gewoon niet het antwoord – het goede nieuws is dat het kan worden verholpen, het slechte nieuws is dat er kosten aan verbonden zijn.

Spouwmuurisolatie kosten spelen hier natuurlijk een grote rol. Op basis van die investering kunt u bepalen in hoeveel tijd u het bedrag heeft terugverdiend. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals:

 1. Soort woning;
 2. De afmetingen om te isoleren;
 3. Spouwmuur vervuiling;
 4. Materiaalkeuze;

Buiten beschouwing gelatenvoor Spouwmuurisolatie zijn specifieke kosten zoals voor het gebruik van een hoogwerker of rolsteiger voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Op basis van type woning en een gemiddeld aantal vierkante meters kunnen we een goede richtlijn geven wat betreft de spouwmuurisolatie kosten.

Veelgestelde Spouwmuurisolatie Vragen

In principe wel, de meeste panden gebouwd tussen de jaren 1924 en 1982 hebben veelal een spouw tussen de twee losstaande lagen baksteen. Of tussen baksteen en blok die nog niet met spouwmuurisolatie werd gevuld toen het pand in die jaren werd gebouwd. Spouwmuurisolatie is de ideale vorm van energiebesparing als u de muren van uw huis of ander soort gebouw wilt  isoleren.

Het is afhankelijk van het gekozen materiaal en  bijvoorbeeld de boordiameter wat spouwmuurisolatie per m2 kost.

De optelsom van kosten van spouwisolatie worden bepaald door een starttarief en een prijs per vierkante meter.

Het starttarief van spouwmuurisolatie varieert van circa €750,- tot €975,-. De extra vierkante meter prijs van spouwisolatie varieert tussen €13,75 en €20.

Geef in de offerteaanvraag informatie over uw gebouw onze isolatie specialisten zullen u dan vertellen wat mogelijk is.

Via ongeïsoleerde spouwmuren kan tot maar liefst 35% van de warmte in een woning ontsnappen. Spouwisolatie bespaart een gemiddeld huishouden doorgaans 400 euro op jaarbasis.